Rožič

avtor Prikaži kategorijo Uncategorised 12/11/2019

Rožič je doma v sredozemskih deželah; rožiči so plod zimzelenega drevesa rožičevca. Stroki so dolgi od 10 do 15 centimetrov. So sladki, saj vsebujejo do petdeset odstotkov sladkorja. Rožič že dolgo gojijo zaradi njegove hranilne vrednosti. Rožiči so sestavljeni iz beljakovin in vitaminov A, B, B2, B3 in D, vsebujejo pa tudi precej škroba. Bogati so z minerali, denimo kalcijem, fosforjem, kalijem, magnezijem, cinkom, v njih so še železo, mangan, barij, baker, nikelj. V primerjavi s čokolado je rožič trikrat bogatejši s kalcijem in ima tretjino manj kalorij ter sedemnajstkrat manj maščob. 
Vlaknine v rožičih pomagajo pri izboljšanju prebave, imajo pa tudi močne antioksidantne učinke.

Po naravi za sladice
Rožičeva moka se uporablja enako kot kakav v prahu. Rožičev prah, ki je še drobneje mlet, je okusen in zdrav naravno sladek nadomestek za kakav. Odlikujeta ga sladek karamelni okus in čistost. Je brez kofeina, teobromina, glutena in laktoze. Ker je že po naravi zelo sladek, se rožičeva moka uporablja za sladice. Okus ni tako izrazit kot kakavov, zato ga je priporočljivo dati od enainpol- do dvakrat več kot bi dali kakava. Grobo zmlete rožiče lahko uporabljamo kot nadev za potice in štruklje ter peciva, saj so poceni in okusno nadomestilo za orehe, lešnike in mandlje. Fino rožičevo moko lahko predelamo v rožičevo čokolado, rožičev kakav, puding ipd. Če so fino zmleti rožiči nadomestilo za kakav, so praženi odlično nadomestilo kave. Naše babice so rožičevo kavo naravnost oboževale.

Kremni smoothi iz arašidovega masla in rožičeve moke

Sestavine:

2 zamrznjeni zreli banani

Jušna žlica rožičeve moke

2 medjool datlja (izkoščičena)

Jušna žlica arašidovega ali mandljevega masla

1 do 2 skodelici mandljevega ali kokosovega mleka

Priprava:
Vse sestavine stresite v močan mešalnik in na najvišji hitrosti mešajte toliko časa, dokler ne dobite kremastega napitka. Postrezite in uživajte!

Še nekaj nasvetov za uporabo rožičeve moke:

  1. Rožičevo moko lahko vmešate v mandljevo mleko  – dodajte le še malo ledu in dobili boste odličen osvežujoč napitek.
  2.  Pri pripravi različnih peciv, ki sicer vsebujejo čokolado ali kakav v prahu, lahko od zdaj naprej uporabite kar rožičevo moko.
  3. Tudi puding iz chia semen, banane in mandljevega mleka lahko obogatite z žlico rožičeve moke.
  4. Rožičevo moko lahko uporabite tudi pri receptih za pripravo energijskih presnih kroglic ali tablic, pri katerih osnovo predstavljajo semena, oreščki in različno suho sadje.

Ni najdenih oznak.

Kategorija povezave ← Nazaj na značke