Blog

Ksilitol

Prednosti  ksilitola Ekopikici

Za diabetike

• Skorajda ne vpliva na raven sladkorja v krvi

• Presnavlja se skoraj brez inzulina

• Glikemični indeks ksilitola: 11 (v primerjavi s sladkorjem: 70)

• Naravno brez sladkorja

Za tiste, ki pazijo na kalorije

• Ksilitol Ekopikici vsebuje 40% manj kalorij kot sladkor

• Spodbuja prebavo

• Glikemični indeks: 11 (v primerjavi s sladkorjem: 70)

• Nadomešča sladkor v razmerju 1: 1

Za zobe

• Karies in parodontitis bakterije se ne morejo hraniti z ksilitolom

• Ksilitol spodbuja alkalno ustno okolje

• Preprečuje nastanek zobnih oblog in zobnega kamna

• Pomaga pri remineralizaciji zob *

* Sladkanje hrane in pijač s ksilitolom namesto sladkorja prispeva k remineralizaciji zob in s tem k zdravju zob.

Mlečni riž z jabolkom in cimetom

Mlečni riž z jabolkom in cimetom – brez glutena, laktoze, vegansko in hitro pripravljeno

Sestavine za 2 obroka:

500 ml rastlinskega mleka (na primer riževo mleko)

120 g mlečnega riža

40 g ksilitola

1 ščepec cimeta

1 jabolko

Priprava:

Rastlinski napitek in ksilitol v ponvi segrejemo.

Nato v mleko dodajte riž in ponovno zavremo.

Mlečen riž nežno kuhajte na šibkem ognju približno 25 minut, dokler riž ni povsem mehak. Med pripravo riž stalno mešajte, da se jed ne bo zažgala.

Na koncu jabolko narežite na majhne koščke in ga skupaj s cimetom dajte na mlečni riž.

Pa dober tek.

Rožič

Rožič je doma v sredozemskih deželah; rožiči so plod zimzelenega drevesa rožičevca. Stroki so dolgi od 10 do 15 centimetrov. So sladki, saj vsebujejo do petdeset odstotkov sladkorja. Rožič že dolgo gojijo zaradi njegove hranilne vrednosti. Rožiči so sestavljeni iz beljakovin in vitaminov A, B, B2, B3 in D, vsebujejo pa tudi precej škroba. Bogati so z minerali, denimo kalcijem, fosforjem, kalijem, magnezijem, cinkom, v njih so še železo, mangan, barij, baker, nikelj. V primerjavi s čokolado je rožič trikrat bogatejši s kalcijem in ima tretjino manj kalorij ter sedemnajstkrat manj maščob. 
Vlaknine v rožičih pomagajo pri izboljšanju prebave, imajo pa tudi močne antioksidantne učinke.

Po naravi za sladice
Rožičeva moka se uporablja enako kot kakav v prahu. Rožičev prah, ki je še drobneje mlet, je okusen in zdrav naravno sladek nadomestek za kakav. Odlikujeta ga sladek karamelni okus in čistost. Je brez kofeina, teobromina, glutena in laktoze. Ker je že po naravi zelo sladek, se rožičeva moka uporablja za sladice. Okus ni tako izrazit kot kakavov, zato ga je priporočljivo dati od enainpol- do dvakrat več kot bi dali kakava. Grobo zmlete rožiče lahko uporabljamo kot nadev za potice in štruklje ter peciva, saj so poceni in okusno nadomestilo za orehe, lešnike in mandlje. Fino rožičevo moko lahko predelamo v rožičevo čokolado, rožičev kakav, puding ipd. Če so fino zmleti rožiči nadomestilo za kakav, so praženi odlično nadomestilo kave. Naše babice so rožičevo kavo naravnost oboževale.

Kremni smoothi iz arašidovega masla in rožičeve moke

Sestavine:

2 zamrznjeni zreli banani

Jušna žlica rožičeve moke

2 medjool datlja (izkoščičena)

Jušna žlica arašidovega ali mandljevega masla

1 do 2 skodelici mandljevega ali kokosovega mleka

Priprava:
Vse sestavine stresite v močan mešalnik in na najvišji hitrosti mešajte toliko časa, dokler ne dobite kremastega napitka. Postrezite in uživajte!

Še nekaj nasvetov za uporabo rožičeve moke:

  1. Rožičevo moko lahko vmešate v mandljevo mleko  – dodajte le še malo ledu in dobili boste odličen osvežujoč napitek.
  2.  Pri pripravi različnih peciv, ki sicer vsebujejo čokolado ali kakav v prahu, lahko od zdaj naprej uporabite kar rožičevo moko.
  3. Tudi puding iz chia semen, banane in mandljevega mleka lahko obogatite z žlico rožičeve moke.
  4. Rožičevo moko lahko uporabite tudi pri receptih za pripravo energijskih presnih kroglic ali tablic, pri katerih osnovo predstavljajo semena, oreščki in različno suho sadje.
Ingverjev čaj

Tukaj vam predstavljamo recept za ingverjev čaj.

2-3 dcl vrele vode

1 čajna žlička medu

1-2 ingverjevih kapljic

1/2 limone

3-4 listke mete

Zavritr vodo, dodajte vse sestavine premešajte in počakajte da se ohladi.

    Košarica