Blog

Mikrozelenjava ali kalčki?

Ste vedeli, da mikrozelenjava in kalčki niso enaka stvar? Če ne, ni problema, obe rastlini sta pogosto enačeni med seboj ali pogosto zamenjani.

Mikrozelenjava in kalčki: različne rastne razmere
Rastoče mini rastline razkrivajo temeljne razlike. Kalčki so sadike, ki jih lahko gojimo popolnoma brez zemlje in dnevne svetlobe. Mikrozelenjava na drugi strani potrebuje tla za gojenje. V primeru Heimgarta zemljo nadomeščajo organske semenske blazinice iz filca iz naravnih vlaken. Tako da vam ni treba razdeliti semen po blazinicah, že so razdeljena in nameščena z naravnim vezivom.

Mikrozelenjava – proti soncu
Mikrozelenjava potrebuje dnevno svetlobo. V prvih dneh gredo skozi proces kalitve v temi: na vrtu pod zemljo in z zatemnitvijo. Toda po samo nekaj dneh si mlade rastline prizadevajo za svetlobo. Še vedno svetli listi potem pridobijo barvo s pomočjo klorofila, ki ga dobimo s fotosintezo.

Mikrozelenjava se pozneje pobere kot kalčki
Kalčki se porabijo ko so rasli približno dva do štiri dni. Torej, ko je seme šele začelo kaliti. Najpozneje pa, ko se je razvila prva nežna zelena barva. Na tej točki kalčki še niso pridobile klorofila.

Mikrozelenjava je pripravljena za uporabo po približno enem tednu. Sadike gredo skozi rastno fazo bolj kot kalčki in so polne hranil, ki bi jih kasneje razdelili odrasli zelenjavi. Združujejo to koncentrirano hranilno moč v občutljivih majhnih rastlinah. So polni vitaminov, mineralov in vlaknin, ki so lahko prebavljivi, saj se ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe razgradijo na posamezne sestavine.

 

 

 

Recept: Zeleni smuti iz Karibov

Ta zeleni karibski smuti obljublja čisti okus s kombinacijo kivija, banane, limone in kokosovega mleka – počutili se boste kot na dopustu. Kot nalašč za tiste, ki morajo v  poletnih temperaturah delati ali poletne počitnice preživeti na balkonih. Ni več skrivnost, da so smutiji zdravi spremljevalci v vsakdanjem življenju. Z zdravo mikrozelenjavo Rukolo dopolnite smuti s superživili, bogatimi s hranili.

Sestavine za 1 smuti
1 peščica rukole
2 kivija
1 banana
malce soka limone
približno 200 ml kokosovega mleka

Priprava
Najprej olupite kivi in banano in sadje v velikih kosih daste v mešalnik. Zdaj naberite mikrozelenjavo in jo dodajte sadju v mešalniku. Nato dodajte kokosovo mleko in sok limone. Če vam je v smutiju všeč malo več tekočine, mu lahko dodate malo vode ali kocke ledu.

Vse sestavine mešajte na najvišji hitrosti, dokler ne dobite čudovite kremne konsistence. Požirek – in dobrodošli na dopustu!

 

 

 

Rožič

Rožič je doma v sredozemskih deželah; rožiči so plod zimzelenega drevesa rožičevca. Stroki so dolgi od 10 do 15 centimetrov. So sladki, saj vsebujejo do petdeset odstotkov sladkorja. Rožič že dolgo gojijo zaradi njegove hranilne vrednosti. Rožiči so sestavljeni iz beljakovin in vitaminov A, B, B2, B3 in D, vsebujejo pa tudi precej škroba. Bogati so z minerali, denimo kalcijem, fosforjem, kalijem, magnezijem, cinkom, v njih so še železo, mangan, barij, baker, nikelj. V primerjavi s čokolado je rožič trikrat bogatejši s kalcijem in ima tretjino manj kalorij ter sedemnajstkrat manj maščob. 
Vlaknine v rožičih pomagajo pri izboljšanju prebave, imajo pa tudi močne antioksidantne učinke.

Po naravi za sladice
Rožičeva moka se uporablja enako kot kakav v prahu. Rožičev prah, ki je še drobneje mlet, je okusen in zdrav naravno sladek nadomestek za kakav. Odlikujeta ga sladek karamelni okus in čistost. Je brez kofeina, teobromina, glutena in laktoze. Ker je že po naravi zelo sladek, se rožičeva moka uporablja za sladice. Okus ni tako izrazit kot kakavov, zato ga je priporočljivo dati od enainpol- do dvakrat več kot bi dali kakava. Grobo zmlete rožiče lahko uporabljamo kot nadev za potice in štruklje ter peciva, saj so poceni in okusno nadomestilo za orehe, lešnike in mandlje. Fino rožičevo moko lahko predelamo v rožičevo čokolado, rožičev kakav, puding ipd. Če so fino zmleti rožiči nadomestilo za kakav, so praženi odlično nadomestilo kave. Naše babice so rožičevo kavo naravnost oboževale.